Η ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ
Ένα πρόσφατο άρθρο που αφορά τους διαβητικούς, στο περιοδικό BMJ. Το άρθρο είναι στην διεύθυνση, http://www.bmj.com/content/350/bmj.h3234…….
Πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα, μιας μελέτης από την Σουηδία, για την ρύθμιση του ζαχάρου του αίματος, σε διαβητικούς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι. Μετά από παρακολούθηση σχεδόν 7 χρόνων, βρέθηκε ότι όσοι ρυθμίζονταν με αντλία Ινσουλίνης, είχαν σχετική μείωση θανατηφόρων καρδιαγγειακών συμβάντων (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), κατά 42%, συγκριτικά με όσους ρυθμίζονταν με πολλές ενέσεις Ινσουλίνης……………………..
Αυτό δείχνει ότι η καλή συνεχής ρύθμιση του ζαχάρου του αίματος, που μιμείται την συνεχή ρύθμιση που προσφέρει το φυσιολογικό πάγκρεας, υπερτερεί στους διαβητικούς τύπου Ι και κατά πάσα πιθανότητα και στους διαβητικούς τύπου ΙΙ.…………………………
Την εποχή που έκανα ειδικότητα στην Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (νοσοκομείο Αλεξάνδρας), υπήρχε το τεχνητό πάγκρεας, σε μέγεθος πλυντηρίου. Αυτό μετρούσε συνεχώς το ζάχαρο στο αίμα με ειδικό ανιχνευτή και αν διαπίστωνε υπεργλυκαιμία χορηγούσε Ινσουλίνη, αν δε διαπίστωνε υπογλυκαιμία χορηγούσε ζάχαρο……………..Η αντλία ινσουλίνης έχει μέγεθος μικρού κινητού τηλεφώνου και χορηγεί συνεχώς μικρή ποσότητα και επίσης μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης ταχείας δράσεως όταν προγραμματιστεί από τον διαβητικό και τον γιατρό για τις ώρες του φαγητού.……………….Πληροφορίες για τις αντλίες υπάρχουν στην διεύθυνση http://main.diabetes.org/…/p…/2015/2015-cg-insulin-pumps.pdf………….. Υπ’ όψιν ότι υπάρχουν και αντλίες που μετρούν το ζάχαρο του αίματος ανά μερικά λεπτά και ειδοποιούν με ήχο σε υπο ή υπερ-γλυκαιμία.
Βλέπουμε ότι συνεχώς η Ιατρική εξελίσσεται, ευελπιστούμε δε ότι ίσως στο μέλλον λυθεί με ακόμη καλύτερο τρόπο το πρόβλημα του Σακχαρώδη Διαβήτη, με μεταμόσχευση ειδικών κυττάρων του παγκρέατος……………………….