ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΑΙΜΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ
Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Annals of Internal Medicine, από το Ισραήλ, αναφέρει ότι όσοι διαβητικοί τύπου ΙΙ (καλά ρυθμισμένοι και σε μεσογειακή δίαιτα) έπιναν 150 κυβικά εκατοστά κρασιού κάθε βράδυ για 2 χρόνια, παρουσίασαν αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL), μείωση των τριγλυκεριδίων και μείωση του σακχάρου νηστείας, συγκριτικά με άλλη ομάδα διαβητικών, με τις ίδιες προϋποθέσεις, που έπιναν νερό αντί για κρασί.
Το λευκό κρασί βοηθούσε κυρίως στη μείωση του σακχάρου νηστείας και το κόκκινο κρασί βοηθούσε κυρίως στη μείωση του κλάσματος ολικής χοληστερίνης δια HDL (όσο μικρότερο τόσο καλύτερα). Το όφελος στη μείωση του σακχάρου παρατηρήθηκε μόνο σε όσους μεταβόλιζαν βραδέως την αιθυλική αλκοόλη.
Η μελέτη ήταν προ-οπτική τυχαιοποιημένη αλλά όχι τυφλή (δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς), ο καθένας ήξερε τι έπινε. Πριν την μελέτη οι συμμετέχοντες δεν έπιναν οινοπνευματώδη.
http://annals.org/article.aspx?articleid=2456121
Άλλη πρόσφατη μετα-ανάλυση, δημοσιευμένη στο ιατρικό περιοδικό Diabetes Care 2015;38(4):723-32, έδειξε μείωση της HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) σε όσους μη διαβητικούς έπιναν μέτρια ποσότητα αλκοόλ. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25805864
Βέβαια πρίν να αρχίσει να συνιστά κάποιος το κρασί σε καθημερινή βάση σε όσους δεν το πίνουν, διαβητικούς ή μη, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του και τις ενδεχόμενες βλάβες από τα οινοπνευματώδη.
Πάντως οι οδηγίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιτρέπουν, χωρίς να το επιβάλλουν, την ημερήσια λήψη 20 γραμμαρίων αιθυλικής αλκοόλης (περίπου 160 κυβικά εκατοστά κρασιού) στους άντρες και την μισή ποσότητα στις γυναίκες.