Η ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ TAKOTSUBO
Ενημερώθηκε στις 28/5/2022
Μερικές φορές προσέρχονται με πόνο, κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, και σ’ αυτές ανευρίσκεται μικρή ανάσπαση του κύματος SΤ και μικρή αύξηση της Τροπονίνης, που δημιουργούν την υπόνοια ότι υπάρχει οξύ έμφραγμα STEMI. Όμως υπάρχει ένα νεο- αναγνωρισμένο σύνδρομο που μιμείται το οξύ έμφραγμα STEMI και πρέπει να διαχωριστεί από αυτό.
Το νέο σύνδρομο είναι μια παροδική μυοκαρδιοπάθεια που προκαλείται από έντονο, επίμονο stress (κυρίως ψυχικό) και ονομάζεται Takotsubo (Takotsubo syndrome, TSS) ή σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή σύνδρομο διάτασης κορυφής (apical ballooning syndrome).
Στην ουσία υπάρχει παροδική καταπληξία του μυοκαρδίου (stunning) από μεγάλη ταχυκαρδία και ισχαιμία λόγω έκκρισης μεγάλων ποσοτήτων Κατεχολαμινών (Αδρεναλίνη, Νοραδρεναλίνη).
Το ψυχικό stress μπορεί να είναι η απώλεια συγγενούς ή αγαπημένου, ένα τροχαίο ατύχημα, ένας σεισμός, ένας πόλεμος, ξαφνική βαρειά πάθηση, μια ομιλία σε κοινό κλπ.
Στη Στεφανιογραφία ΔΕΝ υπάρχουν αποφρακτικές στενώσεις ούτε θρόμβος στον αυλό στεφανιαίας αρτηρίας. Στο υπερηχοκαρδιογράφημα βρίσκεται παροδική υποκινησία ή ακινησία ή παράδοξη κίνηση (ballooning) της κορυφής του μυοκαρδίου με αντισταθμιστική υπερκινητικότητα του απέναντι τοιχώματος.
Αυτή παρουσιάζεται στο 1-2% των ανθρώπων (συχνότερα, 10%, στις γυναίκες) που προσέρχονται με πόνο στο στήθος και πιθανό έμφραγμα και πρέπει να διαχωριστεί από το οξύ έμφραγμα STEMI.
Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo είναι μια μορφή οξείας καρδιακής ανεπάρκειας, προκαλείται από τον βομβαρδισμό του μυοκαρδίου με κατεχολαμίνες. Έτσι δημιουργείται παροδική υποκινησία της κορυφής συνήθως του μυοκαρδίου και μείωση του κλάσματος εξωθήσεως.
Η διάγνωση της γίνεται με υπερηχοκαρδιογράφημα ή με καρδιακή μαγνητική τομογραφία. Η τροπονίνη και η ΒΝΡ είναι αυξημένες. To HKΓμα μπορεί να δείχνει πτώση του ST στην απαγωγή aVR.
Παρ’όλο που στους άντρες το σύνδρομο εμφανίζεται σπάνια (περίπου 10% των περιπτώσεων) αυτοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τις γυναίκες, 8% (vs 3% στις γυναίκες).
Περίπου το 95% των ανθρώπων, αναρρώνει πλήρως σε μερικές εβδομάδες.
Θεραπευτικά χορηγείται β αναστολέας (αν δεν υπάρχει αντένδειξη), Σαρτάνες, ίσως Ανταγωνιστές της Αλδοστερόνης, αντιπηκτικό αν υπάρχει θρόμβος στην αριστερή κοιλία (5%) ή μεγάλη – εκτεταμένη υποκινησία και συχνή παρακολούθηση με ΗΚΓφημα και Υπερηχοκαρδιογράφημα.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ