Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ο Eric Topol, ένας μεγάλος γιατρός (https://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Topol) με παγκόσμια αναγνώριση, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του Medscape τα 10 μεγαλύτερα επιτεύγματα της τεχνολογίας που μπορούν να αλλάξουν την Ιατρική όπως την ξέρουμε.
http://www.medscape.com/viewarticle/872934
Κατά τον E.Topol αυτά είναι:
1) Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για διάφορες ιατρικές εφαρμογές όπως στη διάγνωση παθολογοανατομικών τομών, στη διάγνωση ακτινολογικών εικόνων, στη διάγνωση δερματικών αλλοιώσεων, στη διάγνωση αμφιβληστροειδικών αλλοιώσεων, την ανεύρεση της βέλτιστης θεραπείας για ορισμένες παθήσεις κλπ.
https://www.pathai.com/ http://www.enlitic.com/
2) Εξελιγμένοι μικροσκοπικοί αισθητήρες που τοποθετούνται στον ασθενή και μετρούν για παράδειγμα τη γλυκόζη του ιδρώτα ή καταγράφουν τους ήχους του σώματος (π.χ. φυσήματα στην καρδιά).
http://advances.sciencemag.org/content/2/11/e1601185.full
3) Η ανίχνευση ύπαρξης καρκίνου σε θεωρούμενους υγιείς, μέσω κομματιών του DNA καρκινικών κυττάρων, που κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα, circulating tumor DNA/ct DNA ή Liquid Biopsy for Cancer. Αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση καρκίνου, αλλά για την εξέλιξη του και για γενετικές μεταλλάξεις στον καρκίνο (για χορήγηση ορισμένων φαρμάκων).
4) Την εξέλιξη της τηλε-ιατρικής (για διάγνωση μόνο) μέχρι του σημείου να υπάρχουν Νοσοκομεία χωρίς κρεβάτια ‘Bedless Hospital’.
5) Την αφαίρεση Τ- Λεμφοκυττάρων από καρκινοπαθή, την αδρανοποίηση του γονιδίου τους που παράγει την πρωτεΐνη PD-1, με τη μέθοδο CRISPR–Cas9, τον πολλαπλασιασμό τους και την επαναχορήγηση τους στον ασθενή.
(Η πρωτεΐνη PD-1 των Τ- Λεμφοκυττάρων δρα αναστέλλοντας τη λειτουργία τους και τα καρκινικά κύτταρα την εκμεταλλεύονται για να μπλοκάρουν την δράση τους.
Όμως αν δεν υπάρχει η PD-1 στα Τ- Λεμφοκύτταρα αυτά δεν μπορούν να ανασταλούν και έτσι συνεχίζουν την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.)
6) Την διενέργεια υπερηχογραφημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου π.χ. Philips Lumify ή με την κεφαλή Clarius που συνδέεται με κινητό τηλέφωνο (https://www.clarius.me/).
7) Την χρησιμοποίηση απλών και φτηνών συσκευών για τη διάγνωση λοιμώξεων από ιούς και μικρόβια στο το αίμα ή σε άλλα υγρά του σώματος όσο απομακρυσμένος και απομονωμένος να είναι κάποιος.
Για παράδειγμα μια μικρή συσκευή που μετρά το φορτίο των ιών HIV, από το Imperial College London και DNA Electronics.
http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_9-11-2016-18-16-13
8) Την πλήρη ανάλυση όλου του γονιδιώματος (DNA), του κάθε ανθρώπου (από το σάλιο), για 1.000 δολάρια, ώστε να γνωρίζουμε αν είναι γενετικά επιρρεπής σε ορισμένους καρκίνους κλπ. https://www.veritasgenetics.com/mygenome
Επίσης να γνωρίζουμε αν κάποια φάρμακα που μετατρέπονται από το ήπαρ στην δραστική μορφή τους, θα είναι αποτελεσματικά (π.χ. σε ύπαρξη του γονιδίου 2C19*2, το φάρμακο Κλοπιδογρέλη δεν δρα).
9) Η διενέργεια αιματολογικών αναλύσεων σε εξειδικευμένα μικροβιολογικά εργαστήρια με μια σταγόνα αίματος με τη χρήση ειδικών επεξεργαστών.
10) Η χρησιμοποίηση της εικονικής πραγματικότητας για ιατρική εκπαίδευση (π.χ. εκπαίδευση χειρουργού όπως εκπαιδεύονται οι πιλότοι) και για καταπολέμηση φοβιών ή πρόληψη πτώσεων.
# Προσωπικά θα έβαζα ακόμη 2 πρωτοποριακές εφαρμογές της Ιατρικής τεχνολογίας.
11) Η μια είναι η επανάσταση των θεραπειών με antisence ολιγονουκλεοτίδια όπου μπλοκάρεται η παραγωγή ορισμένων επιβλαβών ενζύμων μέσω γονιδιακής μεθόδου
12) Και η άλλη είναι η επανάσταση στην δημιουργία οργάνων από τρισδιάστατο βιο- εκτυπωτή.
Περιμένουμε με αγωνία στο μέλλον και νέες Ιατρικές Τεχνολογίες, για το καλό των ανθρώπων.