ΤΑ ΣΙΩΠΗΛΑ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Πριν λίγες μέρες η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (ΑΗΑ) μαζί με την Aμερικανική Εταιρία Εγκεφαλικών (ΑSA) εξέδωσαν δήλωση για τα Σιωπηλά Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΣΑΕΕ) και την πρόληψη νέου κλινικού (συμπτωματικού) εγκεφαλικού επεισοδίου.
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2016/12/15/STR.0000000000000116
Τα κυριότερα σημεία:
α) Τα ΣΑΕΕ (χωρίς εμφανή συμπτώματα) φαίνονται σε τυχαία εξέταση σε MRI, και όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται η συχνότητα ανεύρεσης τους. Για παράδειγμα παρατηρούνται στο 25% των ανθρώπων άνω των 80 ετών.
β) Για κάθε ένα συμπτωματικό εγκεφαλικό επεισόδιο υπάρχουν 10 ΣΑΕΕ.
γ) Παρ’ όλο που λέγονται σιωπηλά σχετίζονται με μικρού βαθμού γνωστικά και κινητικά ελλείμματα, με ψυχιατρικές διαταραχές κλπ.
δ) Τα ΣΑΕΕ σχετίζονται με μελλοντικό κίνδυνο άνοιας και συμπτωματικού εγκεφαλικού επεισοδίου (περίπου 2.5 φορές μεγαλύτερο, συγκριτικά με όσους δεν παρουσιάζουν ΣΑΕΕ).
ε) Οι παράγοντες κινδύνου δημιουργίας τους, είναι σχεδόν ίδιοι με των Καρδιαγγειακών επεισοδίων (κάπνισμα, μεγάλη ηλικία, υπέρταση, σ. διαβήτης κλπ.).
ζ) Λόγω της άγνοιας, προς το παρόν, του χειρισμού των ΣΑΕΕ, δεν δικαιολογείται προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού με MRI.
Ειδικότερα, Διαχωρίζουν τα ΣΑΕΕ σε:
1) Σιωπηλά εγκεφαλικά έμφρακτα (ΣΕΕ) από τα οποία το 90% είναι lacunar infarcts (μικρά, ως 1.5 εκατοστό, υποφλοιώδη έμφρακτα).
Στη μελέτη Framingham σε ανθρώπους 62±9 ετών, η συχνότητα τους ήταν 10.7%.
Αυτά βρίσκονται κυρίως σε ανθρώπους με καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά και άνοια.
Τα ΣΕΕ σχετίζονται με νέο συμπτωματικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως δεν γνωρίζουμε αν η χορήγηση Ασπιρίνης, μόνο για την ύπαρξη τους, είναι χρήσιμη.
Σε ύπαρξη τους, η προληπτική θεραπεία είναι ίδια με προηγούμενες οδηγίες των AHA/ASA, για την πρωτογενή πρόληψη ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2014/10/28/STR.0000000000000046
2) Υπερεντάσεις της λευκής ουσίας (σε MRI) που θεωρούνται αγγειακής αιτιολογίας (white matter hyperintensities – WMHs).
Η επίπτωση τους είναι εν μέρει γενετική και επίσης η μεγάλη ηλικία, ο σ. διαβήτης και η υπέρταση ευνοούν την εμφάνιση τους. Είναι συχνότερα σε ανθρώπους με εγκεφαλικό, άνοια, ημικρανίες και κατάθλιψη μεγάλης ηλικίας.
Εμφανίζονται περίπου στο 16% των ανθρώπων 64 ετών και στο 94% των ανθρώπων 82 ετών.
Οι WMHs σχετίζονται με νέο συμπτωματικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν γνωρίζουμε αν η χορήγηση Ασπιρίνης, μόνο για την ύπαρξη τους, είναι χρήσιμη.
Σε ύπαρξη τους, η προληπτική θεραπεία είναι ίδια με προηγούμενες οδηγίες των AHA/ASA, για την πρωτογενή πρόληψη ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
3) Εγκεφαλικές μικροαιμορραγίες (CMBs) που εμφανίζονται σε ειδική ρύθμιση του MRI και είναι εναποθέσεις αιμοσιδηρίνης.
Αυτές υπάρχουν στο 13% του γενικού πληθυσμού, στο 18% σε ηλικία 60-69 ετών και στο 38% σε μεγαλύτερους των 80 ετών.
Επίσης υπάρχουν στο 35% όσων είχαν ισχαιμικό επεισόδιο και στο 64% όσων είχαν εγκεφαλική αιμορραγία.
Σχετίζονται με μελλοντικά επεισόδια εγκεφαλικής αιμορραγίας και επίσης με μελλοντικά ισχαιμικά επεισόδια.
Σε ύπαρξη τους, η αντιπηκτική θεραπεία και η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία θα χορηγηθούν κανονικά όπου ενδείκνυνται.
Σε ύπαρξη τους, η προληπτική θεραπεία είναι ίδια με προηγούμενες οδηγίες των AHA/ASA, για την πρωτογενή πρόληψη ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και επιπλέον τηρούνται οι οδηγίες για την πρόληψη ενδοκράνιας αιμορραγίας.
Οι CMBs σχετίζονται μέτρια με συμπτωματική εγκεφαλική αιμορραγία σε περίπτωση θρομβόλυσης για οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως η θρομβόλυση με tPA θα διενεργηθεί κανονικά σε όσους ενδείκνυται.
Βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουμε να γνωρίζουμε περισσότερα για τα σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια. Εννοείται ότι σε μερικά χρόνια θα ξέρουμε πολύ περισσότερα.