Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ
Μια μελέτη από τη Σουηδία, στις 25/9/2017, σε > 600.000 ανθρώπους, έδειξε ότι αν διακοπεί η λήψη Ασπιρίνης αυξάνεται γρήγορα ο κίνδυνος Καρδιαγγειακού επεισοδίου.
http://circ.ahajournals.org/content/136/13/1183
Αν η λήψη της Ασπιρίνης γίνεται για να μειωθεί ο κίνδυνος ΔΕΥΤΕΡΟΥ εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου (δευτερογενής πρόληψη), τότε έχουμε απόλυτη αύξηση του κινδύνου κατά 2.8% σε περίοδο 1 χρόνου (ή ένα επιπλέον Καρδιαγγειακό επεισόδιο σε 1 από 36 ανθρώπους ανά έτος).
Αν η λήψη της Ασπιρίνης γίνεται για να μειωθεί ο κίνδυνος ΠΡΩΤΟΥ εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου (πρωτογενής πρόληψη), τότε έχουμε απόλυτη αύξηση του κινδύνου κατά 0.69% σε περίοδο 1 χρόνου (ή ένα επιπλέον Καρδιαγγειακό επεισόδιο σε 1 ανά 146 ανθρώπους ανά έτος).
Η ανωτέρω αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων γίνεται κυρίως τον πρώτο μήνα μετά την διακοπή της.
Δίδαγμα: Αν μας έχει συστήσει ο γιατρός μας τη λήψη Ασπιρίνης, ΔΕΝ την σταματούμε παρά μόνο σε Αιμορραγία ή σε προγραμματισμένη Εγχείρηση- παρέμβαση που έχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας (μετά από συμβουλή του γιατρού μας).
ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΠΙΡΙΝΗ
Η Ασπιρίνη πέρα από πολύ καλό Αντιφλεγμονώδες φάρμακο, είναι επιπλέον και Αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο που μειώνει τη δημιουργία θρόμβων.
Αυτή η δράση της χρησιμοποιείται στη Σταθερή Στεφανιαία Νόσο, σε Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο, σε τοποθέτηση Stent, μετά από Εγχείρηση Bypass, μετά από Ισχαιμικό Εγκεφαλικό επεισόδιο, σε Αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων κ.λ.π.
Όμως όταν χορηγούμε ασπιρίνη, λόγω του ότι εμποδίζεται η δημιουργία θρόμβων, μπορεί να συμβεί σαν παρενέργεια αιμορραγία είτε από το στομάχι είτε στον εγκέφαλο.
Γι’ αυτό πρέπει να ξέρουμε σε ποιους το όφελος από τη χορήγηση της είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο αιμορραγίας από αυτήν.
Σε δευτερογενή πρόληψη η Ασπιρίνη μειώνει τον απόλυτο κίνδυνο Καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 1.5% τον χρόνο (σε 1 ανά 66/ έτος).
Σε πρωτογενή πρόληψη μειώνει τον απόλυτο κίνδυνο κατά 0.06% (ή 6 στους 10.000) τον χρόνο και αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλης εξωκράνιας αιμορραγίας κατά 0.03% (ή 3 στους 10.000) τον χρόνο.
Περισσότερες πληροφορίες για την χρησιμοποίηση της Ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη (χωρίς να υπάρχει γνωστή αθηρωματική νόσος), υπάρχουν στην ιστοσελίδα μου