ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μια πρόσφατη διατροφική μελέτη από την Ισπανία επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την ευεργετική δράση της παλιάς (δεκαετίας του 1950-60) καλής Κρητικής Μεσογειακής διατροφής στη μείωση των Καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Συγκεκριμένα, μετά από 4.8 χρόνια παρακολούθησης βρέθηκε ότι όσοι έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και καταναλώνουν ελαιόλαδο ή/και ξηρούς καρπούς, παρουσιάζουν λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά (θανατηφόρα ή μη).
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1800389
Η διαφορά με τη δίαιτα των αναπτυγμένων κρατών της Ευρώπης και Αμερικής είναι η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΟΡΕΣΜΕΝΩΝ ΛΙΠΩΝ (ζωικά) ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (μονοακόρεστο), η συχνότερη κατανάλωση θαλασσινών (Ω-3 λιπαρά) η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων (αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες) όπως και οσπρίων. Επίσης η χρησιμοποίηση αναποφλοίωτων δημητριακών, ξηρών καρπών (άψητων και ανάλατων) και η καθημερινή λήψη μικρής ποσότητας κρασιού.
Υπ’ όψιν ότι ανάλογα ευνοϊκά αποτελέσματα υπάρχουν και με την εκκλησιαστική νηστεία.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11138441
Πάντως η κατανάλωση του ελαιολάδου πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί αν πάρουμε κιλά, θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.
Τα λίπη δεν πρέπει να προσφέρουν περισσότερο από το 35% των ολικών θερμίδων. Τα κεκορεσμένα (ζωικά λίπη), λιγότερο από το 6%, τα trans λιπαρά οξέα, στο μηδέν, τα πολυακόρεστα (π.χ. αραβοσιτέλαιο) στο 11% και τα μονοακόρεστα (πχ. ελαιόλαδο) στο 18%.
Για παράδειγμα, αν κάποιος χρειάζεται 1500 θερμίδες την ημέρα, θα πάρει τις 270 θερμίδες από το ελαιόλαδο, που αντιστοιχεί σε 34 γραμμάρια ελαιολάδου (8 θερμίδες ανά γραμμάριο).