Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ2, Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ Η ΟΣΤΕΟΠΩΡΩΣΗ
Η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με βιταμίνη Κ2 μειώνει τη στεφανιαία νόσο, την ολική θνητότητα και την ασβέστωση της αορτικής βαλβίδας.
Επίσης η κατανάλωση βιταμίνης Κ2 (ιδίως μαζί με βιταμίνη D και Ασβέστιο) βοηθά στην οστεοπόρωση.
Η βιταμίνη Κ χωρίζεται κυρίως σε Κ1 (Φυλλο-Κινόνη) και Κ2 (Μενα-Κινόνη).
Η βιταμίνη Κ2 (ΜΚ4 ως ΜΚ13) βρίσκεται κυρίως στο τυρί, κρόκο, κοτόπουλο και χήνα (ιδίως στο ήπαρ), μοσχάρι κλπ.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413124/
https://www.medscape.com/viewarticle/902985_2
H βιταμίνη Κ1 δεν βρέθηκε να μειώνει την στεφανιαία νόσο. Αυτή υπάρχει κυρίως στο σπανάκι, μπρόκολο, μαϊντανό, λαχανίδα (kale) κλπ.
https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(08)00209-3/fulltext
https://academic.oup.com/jn/article/134/11/3100/4688389