Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

Πριν μερικές μέρες δημοσιεύτηκε στο περιοδικό STROKE, μια μελέτη που συνδέει την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης (με γλυκαντικές ουσίες, εκτός της ζάχαρης), από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με ισχαιμικά εγκεφαλικά ιδίως των μικρών αρτηριών, με στεφανιαία νόσο και με αυξημένη θνητότητα.

https://www.ahajournals.org/…/…/10.1161/STROKEAHA.118.023100

Σε μια άλλη μελέτη του 2017, δημοσιευμένη στο ίδιο περιοδικό, φάνηκε ότι άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης (diet), είχαν αυξημένο κίνδυνο τόσο για ισχαιμικά εγκεφαλικά όσο και για άνοια.

https://www.ahajournals.org/…/…/10.1161/STROKEAHA.116.016027

Βέβαια δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι η κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών διαίτης, προκαλεί τα ισχαιμικά εγκεφαλικά ή την άνοια.

Μπορεί να συμβαίνει ότι όσοι-ες παρουσίαζαν αυξημένο σωματικό βάρος ή είχαν προδιαβήτη ή Διαβήτη ή υπέρταση σταμάτησαν τα αναψυκτικά με ζάχαρη και άρχισαν να πίνουν τα αναψυκτικά διαίτης.

Συμπέρασμα: Το νερό και άλλα υγιεινά ποτά (π.χ. φυσικοί χυμοί) είναι καλύτερα από τα αναψυκτικά με γλυκαντικές ουσίες (διαίτης) και αυτά είναι καλύτερα από τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Τα πιο κάτω σχεδιαγράμματα δείχνουν την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης (πράσινο χρώμα: 0 την εβδομάδα / κόκκινο χρώμα: μέχρι 6 την εβδομάδα / μπλε χρώμα: περισσότερο από 1 την ημέρα) και το χρονικό διάστημα χωρίς πρόβλημα. Α: Εγκεφαλικά Β: Άνοια

ana 52828216_1149265691900158_3250372580359536640_n

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :