Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (ΑΗΑ) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη μείωση της κατανάλωσης των ποτών με ζάχαρη από τα παιδιά.
https://pediatrics.aappublications.org/content/early/2019/03/21/peds.2019-0282
Στη δήλωση αναφέρεται ότι η κατανάλωση τροφίμων και ιδίως ποτών με πρόσθετη ζάχαρη ή με προσθήκη επιτραπέζιας Ζάχαρης, παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.
[Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να είναι Σουκρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), Γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού με ψηλή φρουκτόζη κλπ.]
Αυτά προκαλούν Παχυσαρκία, Σ. Διαβήτη τύπου 2 (ακόμη και στα παιδιά !), καρδιαγγειακές παθήσεις, βλάβη στα δόντια, Υπέρταση, Δυσλιπιδαιμία, Λιπώδες ήπαρ και αύξηση της Θνητότητας.
Όσον αφορά τα ποτά με προσθήκη ζάχαρης, αναφέρουν ότι αυτά είναι ελάχιστης διατροφικής αξίας, δεν έχουν φυτικές ίνες και δεν προσφέρουν το αίσθημα της κορεσμού.
Δεν απαγορεύονται η φρουκτόζη και η γαλακτόζη που υπάρχουν αυτούσιες στα φρούτα, τα λαχανικά και στο φυσικό άγλυκο γάλα, ούτε απαγορεύονται τα ποτά διαίτης και οι 100% φυσικοί χυμοί.
ΤΑ ΑΠΛΑ ΖΑΧΑΡΑ
Προτιμάται η πρόσληψη απλών ζαχάρων ή μονοσακχαριτών (γλυκόζης, φρουκτόζης, γαλακτόζης), όπως αυτά υπάρχουν αυτούσια στα τρόφιμα π.χ. στα φρούτα, στο γάλα και αλλού.
Η επιτραπέζια ζάχαρη είναι δι-σακχαρίτης (ονομάζεται Σουκρόζη) και αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη.
Τα απλά ζάχαρα που επεξεργάστηκαν από τον άνθρωπο δεν έχουν διατροφική αξία γιατί δεν έχουν βιταμίνες, άπεπτες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγονται. Αυτά βρίσκονται στα γλυκά, τα σιρόπια, σε ορισμένα αναψυκτικά και στην επιτραπέζια ζάχαρη.
Επίσης τρόφιμα με προσθήκη φρουκτόζης πρέπει να αποφεύγονται, γιατί το ήπαρ μετατρέπει σε τριγλυκερίδια το περίσσευμά της.
[Τα τρόφιμα, εκτός από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, περιέχουν 3 συστατικά. Τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Αυτά μαζί με τα οινοπνευματώδη προσφέρουν τις θερμίδες που χρειάζεται για ενέργεια το σώμα.
Οι δε υδατάνθρακες είναι 3 ειδών, τα απλά ζάχαρα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (υπάρχουν στις πατάτες, στον αρακά, στο καλαμπόκι, στα δημητριακά, στο ρύζι κλπ.) και οι φυτικές ίνες (άπεπτοι υδατάνθρακες).]