ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Νέα διαγνωστική συσκευή για απομακρυσμένη παρακολούθηση ανθρώπων με Καρδιακή Ανεπάρκεια, μειώνει τις εισαγωγές τους στο νοσοκομείο, από απορύθμιση – επιδείνωση της.
Όσοι εισάγονται στο νοσοκομείο για Οξεία Καρδιακή Ανεπάρκεια, έχουν μεγάλη πιθανότητα να ξαναεισαχθούν για την ίδια αιτία ή να πεθάνουν στον επόμενο χρόνο.
Πέρα από την καλύτερη δυνατή φαρμακευτική και άλλη θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας, έχουν γίνει προσπάθειες τηλεπαρακολούθησης αυτών των ασθενών, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές τους στο νοσοκομείο και πιθανώς και οι θάνατοι τους.
Η “νέα” συσκευή CardioMEMS της Abbott (χωρίς μπαταρία) εμφυτεύεται μόνιμα, μέσω καθετήρα και παρακολουθεί την πίεση στην πνευμονική αρτηρία. Οι πιέσεις μεταβιβάζονται ασύρματα σε άλλη εξωτερική ειδική συσκευή.
Τα δεδομένα αποστέλλονται ανά 1-3 μέρες στον γιατρό του ασθενούς, οπότε αν επιδεινωθεί η καρδιακή ανεπάρκεια αυτός συνιστά αύξηση της δόσης των χορηγούμενων φαρμάκων (π.χ. διουρητικών).
Τα αποτελέσματα της συσκευής ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες στο καρδιολογικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην μελέτη μετά την έγκριση της συσκευής (The CardioMEMS HF system post-approval study).
Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο των ασθενών με βέλτιστη θεραπεία και NYHA class 3 (= εμφάνιση δύσπνοιας με ελάχιστη προσπάθεια) από 1.24 (μέσος όρος) τον προηγούμενο χρόνο, μειώθηκαν στις 0.52 τον επόμενο χρόνο με τη χρησιμοποίηση της συσκευής.
Αν η πίεση στην πνευμονική αρτηρία αυξηθεί πάνω από κάποιο όριο δείχνει συμφόρηση και αν μειωθεί κάτω από κάποιο όριο δείχνει αφυδάτωση.
https://www.medscape.com/viewarticle/910981
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02279888
Όμως πάρα πολλές αιτίες (π.χ. οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, υπερτασική κρίση, ταχυκαρδία, κολπική μαρμαρυγή, βραδυκαρδία κλπ) θα αυξήσουν την πίεση στην πνευμονική αρτηρία και θα δημιουργήσουν οξεία καρδιακή ανεπάρκεια άμεσα, οπότε η προειδοποίηση θα έρθει αργά.
Δεύτερος τρόπος τηλε-παρακολούθησης είναι σε όσους ασθενείς (με Καρδιακή Ανεπάρκεια και κλάσμα εξωθήσεως <35%) έχουν ταυτόχρονα ICD (Eμφυτεύσιμο αυτόματο απινιδωτή) ή CRT-D (αμφικοιλιακό βηματοδότη + Απινιδωτή) με ικανότητα τηλεπαρακολούθησης. Έτσι μπορεί να υπάρξει επιπρόσθετο όφελος (μελέτη IN–TIME).
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)61176-4/fulltext
ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΛΕΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία στις τελευταίες της οδηγίες (2016) για την Καρδιακή ανεπάρκεια αναφέρει σαν οδηγία τύπου ΙΙβ (το όφελος είναι σχεδόν ίδιο με την πιθανή ζημιά) τόσο τη χρησιμοποίηση του συστήματος CardioMEMS, όσο και τη χρησιμοποίηση των ICD ή CRT-D με ικανότητα τηλεπαρακολούθησης.
https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/27/2129/1748921#109987266
ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΤΗΛΕ-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Ίσως η τηλεπαρακολούθηση να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη στενή συνεργασία ασθενούς (και συγγενικού του προσώπου) με τον γιατρό του ή ίσως να χρειάζονται και τα δύο για της βελτίωση της ζωής και της πρόγνωσης των ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια.
Έτσι αν ο ασθενής με Καρδιακή Ανεπάρκεια ζυγίζεται (την ίδια ώρα το πρωί, με τις ίδιες συνθήκες) και μετρά πίεση και παλμούς καθημερινά και ενημερώνει τον καρδιολόγο του για οτιδήποτε ασυνήθιστο, μπορεί έχουμε μεγάλο όφελος στη μείωση των εισαγωγών και των θανάτων.
Αύξηση του σωματικού βάρους πάνω κάποιο όριο (π.χ. πάνω από 1 κιλό την ημέρα ή το 3ήμερο) δείχνει ότι επίκειται οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, αν και εδώ πάλι θα υπάρξουν οι αιτίες που θα προκαλέσουν οξεία καρδιακή ανεπάρκεια χωρίς να έχει προηγηθεί αύξηση του βάρους.
Πάντως πέρα από την καλή θεραπεία και παρακολούθηση, δεν πρέπει να αμελείται η πρόληψη με την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου (Σ. Διαβήτης, Κάπνισμα, Υπέρταση, Υπερχοληστεριναιμία και Παχυσαρκία), ο έλεγχος για ύπαρξη στεφανιαίας νόσου και το καθημερινό βάδισμα σε όσους έχουν Καρδιακή Ανεπάρκεια.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6311157/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673614611764
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1093/eurjhf/hfp033
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28108430/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0870255114000791?via%3Dihub
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1753944719826826
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5739893/