ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΡΑΧΕΟΣ QT (SQTS)
Το σύνδρομο βραχέος QT (Short QT Syndrome ή SQTS) είναι μια σπάνια, συγγενής (εκ γενετής), σποραδική ή κληρονομική διαυλοπάθεια (channelopathy) που εμφανίζεται με βράχυνση του διαστήματος QT στο ΗΚΓφημα και χαρακτηρίζεται από αυξημένο κίνδυνο κοιλιακής μαρμαρυγής με συγκοπτικά επεισόδια και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο (SCD) ιδίως στην ηρεμία ή στον ύπνο.
[Το διάστημα QT στο ΗΚΓμα αντιπροσωπεύει το χρόνο της εκπόλωσης και επαναπόλωσης των κοιλιών και περίπου αντιστοιχεί στο χρόνο που χρειάζεται για τη σύσπαση και χαλάρωση του μυοκαρδίου των κοιλιών]
Το σύνδρομο βραχέος (μικρής διάρκειας) QT οφείλεται σε μετάλλαξη κάποιου γονιδίου (δες πιο κάτω) που προκαλεί, συνηθέστερα αυξημένη έξοδο Καλίου από τις μυοκαρδιακές ίνες, οπότε μικραίνει η διάρκεια της εκπόλωσης τους και η αποτελεσματική ανερέθιστη περίοδος (λόγω γρηγορότερης έναρξης της επαναπόλωσης).
Η πιθανότητα αιφνιδίου καρδιακού θανάτου (SCD) μέχρι την ηλικία των 40 ετών είναι >40% και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικία κάτω του 1 έτους (Sudden Infant Death Syndrome ή SIDS) και σε ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών, ενώ οι μισοί σχεδόν που το παρουσιάζουν είναι ασυμπτωματικοί.
Η συχνότητα του SQTS στις ηλικίες κάτω των 21 ετών είναι περίπου 1:2000, παρατηρείται κυρίως σε άντρες, συνήθως εμφανίζεται σε οικογένειες και κληρονομείται με αυτοσωματική επικρατούσα κληρονομικότητα.
Η γρηγορότερη έναρξη της επαναπόλωσης οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αρρυθμιών επανεισόδου, όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή (ιδίως σε νεαρές γυναίκες) και η κοιλιακή μαρμαρυγή και επιπλέον μειωμένη συσταλτικότητα της αριστερής κοιλίας (global longitudinal strain) λόγω μειωμένου χρόνου σύνδεσης του Ασβεστίου με την Τροπονίνη C.
# Βραχύ QT μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα στη ζωή (επίκτητο) από ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιεπιληπτικά όπως Lamotrigine – LAMICTAL), από υπερασβεστιαιμία, από υπερκαλιαιμία, από οξέωση κλπ.
Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ SQTS
Στο ΗΚΓμα εμφανίζεται βραχύ το διάστημα QT και το QTc (δηλαδή το διορθωμένο ως προς την συχνότητα/λεπτό) είναι < 340 ms (το διάστημα ST συνήθως δεν είναι εμφανές στο ΗΚΓφημα).
Αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου εμφανίζουν κυρίως όσοι έχουν QTc < 300 ms.
Το Tissue Doppler Imaging (TDI) είναι χρήσιμο ενώ η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη (EPS) πρέπει να αποφεύγεται.
https://www.heartrhythmjournal.com/article/S1547-5271(15)00626-8/fulltext
Τα κριτήρια διάγνωσης του είναι:
Α) QTc ≤ 340 ms
ή Β) QTc ≤ 360 ms και επιπλέον ένα από τα ακόλουθα: Επιβίωση μετά από κοιλιακή μαρμαρυγή (ή ταχυκαρδία) και απουσία κατασκευαστικής βλάβης της καρδιάς ή επιβεβαιωμένη μετάλλαξη που το προκαλεί ή οικογενειακό ιστορικό SQTS ή οικογενειακό ιστορικό ξαφνικού θανάτου σε ηλικία κάτω των 40 ετών.
ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ SQTS
Η κυριότερη μετάλλαξη γονιδίου που το προκαλεί είναι στο γονίδιο KCNH2 (SQTS1) που αυξάνει τη λειτουργία των καναλιών Καλίου IKr (μέσω των πρωτεϊνών KCNH2 ή hERG1), οπότε βγαίνει περισσότερο Κάλιο από το κύτταρο στη φάση 3 της επαναπόλωσης. Έτσι η φάση 3 συμβαίνει σε συντομότερο χρόνο με αποτέλεσμα να βραχύνεται το διάστημα QT.
Άλλες μεταλλάξεις που το προκαλούν είναι στο γονίδιο KCNQ1 (SQTS2, αύξηση της εξόδου Καλίου, IKs ), στο γονίδιο KCNJ2 (SQTS3, αύξηση της εξόδου Καλίου, IK ) ή σπάνια και από μετάλλαξη σε γονίδιο CACNA1 που μειώνει τη λειτουργία τη καναλιών Ασβεστίου τύπου L (ICa L). [Το τελευταίο μειώνει την είσοδο Ασβεστίου στη φάση 3 της εκπόλωσης (SQTS4) και προκαλεί εμφάνιση SQTS και ταυτόχρονα Συνδρόμου Brugada]
https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/HCG.0000000000000067
Πάνω φαίνεται κανάλι Καλίου IKr
ΟΔΗΓΙΕΣ:
# Σε όσους παρουσιάζουν SQTS ίσως πρέπει να διενεργηθεί γονιδιακός έλεγχος και ακολούθως σε 1ου βαθμού συγγενείς (οδηγία τύπου ΙΙβ)
# Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη (EPS) σε SQTS πρέπει να αποφεύγεται (οδηγία τύπου ΙΙΙ)
# Σε ασυμπτωματικό με SQTS, συνιστάται παρακολούθηση μόνο, χωρίς θεραπεία. (Οδηγία τύπου Ι).
# Σε ασυμπτωματικούς με SQTS και οικογενειακό ιστορικό ξαφνικού θανάτου σε ηλικία < 40 ετών, ίσως μπορεί να γίνει τοποθέτηση ICD. (Οδηγία τύπου ΙΙβ)
# Σε ασυμπτωματικούς με SQTS και οικογενειακό ιστορικό ξαφνικού θανάτου σε ηλικία < 40 ετών, ίσως μπορεί να χορηγηθεί Quinidine (ή Hydroquinidine) σε όσους έχουν SQTS1 [στους υπόλοιπους υποτύπους του SQTS εκτός του 1, μπορεί να χορηγηθεί Sotalol]. (Οδηγία τύπου ΙΙβ)
# Συνιστάται τοποθέτηση ICD (αυτόματου απινιδωτή) σε SQTS, σε επιζώντες καρδιακής ανακοπής ή σε καταγραμμένη επιμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία (με ή χωρίς συγκοπή). (Οδηγία τύπου Ι)
# Σε όσους δεν θέλουν ή δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ICD, ίσως μπορεί να χορηγηθεί Quinidine (ή Hydroquinidine) σε όσους έχουν SQTS1. Στους υπόλοιπους υποτύπους του SQTS εκτός του 1, μπορεί να χορηγηθεί Sotalol. (Οδηγία τύπου ΙΙβ)
# Θεραπεία με Quinidine (ή Hydroquinidine) είναι χρήσιμη σε SQTS και επαναλαμβανόμενη επιμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία (Οδηγία τύπου ΙΙα)
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2016/10/05/08/06/short-qt-syndrome
https://academic.oup.com/eurheartj/article/36/41/2793/2293363
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000549
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0000000000000499
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fgene.2019.01312/full
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcvm.2018.00149/full