Η ΟΡΜΟΝΗ FGF 21, ΤΑ Τ-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΑΔΕΝΑΣ
Η μεταβολική ορμόνη FGF 21 παράγεται κυρίως από το ήπαρ και δρα σε πολλά όργανα συνεισφέροντας κυρίως στον συντονισμό του μεταβολισμού. Αυτή στο μέλλον πιθανόν να αποτελέσει φάρμακο για διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως τον σ. διαβήτη, τη λιπώδη διήθηση του ήπατος και την απώλεια βάρους σε υπέρβαρους.
Η FGF 21 μεταξύ των άλλων δράσεων της αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει την συσσώρευση λιπών στο ήπαρ και μειώνει το σωματικό βάρος σε πειραματόζωα με αυξημένο βάρος. Επίσης βρέθηκε ότι σε ποντίκια παρατείνει τη ζωή.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών – Η.Π.Α.) μια πειραματική μελέτη σε ποντίκια που δείχνει ότι η FGF 21 βοηθά επιπλέον και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε γερασμένα ποντίκια η αύξηση της FGF 21 αυξάνει την έξοδο Τ- λεμφοκυττάρων από το θύμο αδένα.
Αυτή βρέθηκε ότι μειώνει την εκφύλιση του θύμου αδένα και έτσι μειώνεται η γήρανση του ανοσοποιητικού που έρχεται φυσιολογικά, με την πάροδο της ηλικίας.
Τα ευρήματα της μελέτης ίσως χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος των ηλικιωμένων.
http://www.pnas.org/content/early/2016/01/06/1514511113.abstract
Ο ΘΥΜΟΣ ΑΔΕΝΑΣ
Ο θύμος αδένας βρίσκεται πίσω από το στέρνο και είναι βασικό όργανο της επίκτητης κυτταρικής ανοσίας, όπου τα Τ λεμφοκύτταρα (το Τ, από το Thymus) ωριμάζουν και γίνεται επιλογή τους ώστε να μην καταπολεμούν τα δικά μας κύτταρα (εκτός και αν είναι καρκινικά). Επιπλέον σ’ αυτόν γίνεται η διαφοροποίηση των Τ λεμφοκυττάρων σε διάφορες υποομάδες.
[Όσα Τ–λεμφοκύτταρα βρεθεί ότι θα επιτεθούν εναντίον πρωτεϊνών του ιδίου του οργανισμού καταστρέφονται μέσα στον θύμο οπότε αποφεύγονται τα αυτοάνοσα νοσήματα.]
Τα Τ λεμφοκύτταρα αναπτύσσονται στο θύμο αδένα από προγονικά Τ λεμφοκύτταρα που παράγονται στο μυελό των οστών και μεταναστεύουν σ’ αυτόν, οπότε ονομάζονται θυμοκύτταρα.
Αυτός αυξάνεται μέχρι την εφηβεία και μετά σιγά-σιγά υποστρέφει (ο ιστός του αντικαθίσταται από λίπος) μέχρι τα γεράματα.
Ας σημειωθεί ότι παρ’ όλο που ο θύμος σχεδόν εξαφανίζεται στη μεγάλη ηλικία, μια ελάχιστη παραγωγή και διαφοροποίηση Τ–λεμφοκυττάρων παραμένει μέχρι το τέλος.
Η υποστροφή του συνδέεται με μείωση της ισχύος του ανοσοποιητικού στους ηλικιωμένους, που ευθύνεται για ευκολότερες λοιμώξεις και ορισμένους καρκίνους.
>> Όμως γνωρίζουμε ότι και ο περιορισμός των θερμίδων, αυξάνει την FGF 21 και μειώνει την γήρανση του θύμου.
Συνεπώς μέχρι να βγούν νέα φάρμακα που να αυξάνουν την FGF 21 ας περιορίσουμε την ποσότητα και το βλαβερό φαγητό για βελτιωμένη απόδοση του αμυντικού μας συστήματος.