ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ
Μια πρόσφατη (Οκτώβριος 2016) μελέτη στο περιοδικό JACC, δείχνει ότι όσο αυξάνεται η λήψη Νατρίου, από υγιείς προ-υπερτασικούς 30-54 ετών, τόσο αυξάνεται η συνολική θνητότητα τους, στην 20 ετία.
Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση που με τη σειρά της αυξάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό). Εξ’ αιτίας τους αυξάνεται η θνησιμότητα.
http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=2557459
Η σχέση κατανάλωσης αλατιού και θνητότητας ήταν γραμμική. Για κάθε ένα επιπλέον γραμμάριο ημερήσιας κατανάλωσης Νατρίου αυξανόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου κατά 12%.
Ένα γραμμάριο Νατρίου αποτελεί το 40% του βάρους του αλατιού, ασχέτως του είδους του αλατιού.
Στην ουσία μας λέει ότι από όλες τις φανερές (αλατιέρα) και κρυφές πηγές αλατιού (π.χ. ψωμί) και Νατρίου (π.χ. σόδα), το ημερήσιο αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα κουταλάκι του γλυκού. Αυτό περιέχει περίπου 5 γραμμάρια αλατιού που έχει 2 γραμμάρια Νατρίου.