ΝΕΟ STENT ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ
Το FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων) ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο stent (Synergy, της Boston Scientific) που το πολυμερές του, αυτοδιασπάται σε 3 μήνες από την τοποθέτηση του.
Το stent αποτελείται από σύρμα πλατίνας – χρωμίου και από πολυμερές που περιέχει αντιμιτωτική ουσία (αυτή εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων), για να μην έχουμε επαναστένωση στο σημείο του stent.
Έτσι ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει λιγότερη φλεγμονή, το αγγείο θα θεραπεύεται γρηγορότερα και θα μειωθεί ο κίνδυνος θρομβώσεων. Θα τα καταφέρει στους στόχους του; Το μέλλον θα μας δείξει.
http://www.medscape.com/viewarticle/852110?nlid=88834_2565&src=wnl_edit_medp_card&uac=238271AV&spon=2&impID=849676&faf=1
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ STENTS
Η αγγειοπλαστική προτιμάται, εφ’ όσον εξακολουθεί η στηθάγχη παρά τη βέλτιστη φαρμακευτική θεραπεία: α) Σε νόσο ενός ή δύο αγγείων που δεν υπάρχει στένωση στο πρώτο τριτημόριο του προσθίου κατιόντος. β) Σε πολυαγγειακή νόσο με μειωμένη έκταση- βαρύτητα της Σ.Ν. και αυξημένο κίνδυνο εγχειρητικού θανάτου. γ) Σε ηλικιωμένους πάνω από 80 ετών. δ) Σε αντένδειξη για εγχείρηση.
Τον Μάρτιο του 2017 από την Αμερική είχαμε νέες οδηγίες για την τοποθέτηση stent ή εγχείρηση bypass σε ανθρώπους με σταθερή στεφανιαία νόσο.
Γνωρίζουμε εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση της μελέτης COURAGE, ότι σε ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο και σταθερή στηθάγχη (μετά από παρακολούθηση ακόμη και 15 ετών) ότι η αγγειοπλαστική με stent ΔΕΝ μειώνει τους θανάτους, ούτε το οξύ έμφραγμα, συγκρινόμενη με την βέλτιστη φαρμακευτική θεραπεία, σε καμιά υποομάδα (βαριά ή ελαφριά).
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa070829#t=article
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1505532#t=article
https://www.youtube.com/watch?v=5DXhJfsP6dc
Σε αντίθεση με όσους έχουν σταθερή στεφανιαία νόσο και σταθερή στηθάγχη, η αγγειοπλαστική με stent είναι η καλύτερη θεραπεία σε οξύ έμφραγμα. Η διαφορά αφορά στη σύσταση των αθηροσκληρωτικών πλακών στις 2 περιπτώσεις και επιπλέον την ύπαρξη θρόμβου στο οξύ έμφραγμα.
Πριν μερικές μέρες ήρθε μια άλλη μελέτη από το Imperial College στο Λονδίνο, η ORBITA, να ταράξει τα νερά.
http://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(17)32714…/fulltext…
Αυτή έδειξε ότι η αγγειοπλαστική με stent, δεν προσέφερε περισσότερο όφελος στον χρόνο βαδίσματος και στη στηθάγχη, συγκριτικά με ψευδοεπέμβαση.
Πάντα όμως η εγχείρηση by-pass, όπου αυτή χρειάζεται, θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στον ασθενή γιατί προσφέρει επιπλέον αίμα στο μυοκάρδιο και επειδή ακόμη και αν μελλοντικά σχηματισθούν νέες ή επιδεινωθούν οι υπάρχουσες στενώσεις ή ακόμη και αν αποφραχθούν πλήρως όλες οι στεφανιαίες αρτηρίες πριν την ένωση των παρακαμπτηρίων μοσχευμάτων σε αυτές, θα λειτουργούν τα παρακαμπτήρια μοσχεύματα, προσφέροντας αίμα μετά τις αποφράξεις που θα επιτρέπει στην καρδιά να επιβιώσει και να λειτουργεί.
Περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπεία και τη διάγνωση της Στεφανιαίας Νόσου εμφανίζονται σε άρθρα ανασκόπησης στην ιστοσελίδα.